Dankbaarheid voor je mentale gezondheid

Goede voeding, regelmatig bewegen, voldoende slaap en ontspanning zijn de pijlers voor een gezond leven. Omdat lichaam en geest zo nauw verbonden zijn, kunnen deze pijlers zowel het fysieke als mentale welzijn bevorderen. Toch is het handig om daarnaast extra in je mentale gezondheid te investeren en dat doe je onder andere door actief dankbaarheid te beoefenen.

Talrijke onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat dankbaarheid de geestelijke gezondheid kan verbeteren van mensen die met stressvolle gebeurtenissen worden geconfronteerd. Het beoefenen van dankbaarheid kan vele voordelen hebben: het kan helpen stress te verminderen, de weerstand te vergroten, relaties te versterken, de slaap te verbeteren en algemeen welzijn te bevorderen. Ook zouden mensen die dankbaar zijn veel minder vatbaar zijn voor een depressie.

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is een emotionele toestand waarin iemand een diep gevoel van waardering en erkenning ervaart voor iets of iemand in zijn of haar leven. Dankbaarheid kan gericht zijn op verschillende aspecten, zoals relaties, gezondheid, prestaties, materiële bezittingen, kansen, natuur, en nog veel meer. Het gaat erom de goede dingen, de positieve aspecten in het leven op te merken en te erkennen, zelfs in moeilijke tijden. Dankbaarheid is dus eigenlijk het bewust en actief waarderen van wat je hebt, en het koesteren van positieve gevoelens naar het leven en de mensen om je heen. Tip: Wees niet alleen dankbaar voor de dingen die je hebt, maar ook voor de dingen die je kunt en bent! Zoek niet alleen dankbaarheid buiten jezelf, maar ook dichterbij. Dat is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde!

Oefeningen voor dankbaarheid

Ons brein kijkt vaak naar wat we nog niet in ons leven hebben of nog niet hebben bereikt. Het is altijd gefocust op de toekomst of het verleden, maar dankbaarheid brengt je terug in het nu. Je verlegt de focus van alles wat er ontbreekt naar alles wat nu al goed is. Door dankbaarheidsoefeningen te doen leer je positieve emoties te vergroten waardoor je in een gelukkigere staat van zijn kunt komen. Dankbaarheid kun je op verschillende manieren beoefenen:

1. Gratitude journal
Er bestaan diverse gratitude journals, maar je kunt ook gewoon een notitieboekje gebruiken en je kunt het zelfs in je telefoon zetten. Schrijven heeft overigens wel de voorkeur bij deze oefening. Neem dagelijks een moment om op te schrijven waar je op dat moment allemaal dankbaar voor bent. Of je dit kort, bondig en puntsgewijs doet of bladzijdes vol schrijft, dat is aan jou. Doe dit als je net wakker wordt om de dag goed te starten of eindig er je dag mee en om de nacht ontspannen tegemoet te gaan.

2. Uitwisselen van dankbaarheid
Deel je dankbaarheid met anderen. Je kunt bijvoorbeeld met één persoon iedere dag via Whatsapp een lijstje uitwisselen met dingen waar je dankbaar voor bent. Of spreek met je partner af om ’s avonds drie dingen aan elkaar te vertellen die deze dag geweldig maakte. Zo heb je een stok achter de deur en op deze manier krijg je ook dingen te horen waar je zelf bijvoorbeeld nog niet aan had gedacht, waardoor je geïnspireerd raakt en je je eigen dankbaarheid vergroot.

3. Dankbaarheid uiten naar anderen
Naast het uitwisselen, is ook het fijn om je dankbaarheid naar een ander uit te spreken. Spreek je waardering uit naar je collega, benoem de mooie karaktereigenschappen van je geliefde of bedank je vriend(in) voor de steun en vriendschap. Het is de simpelste manier om de dag van iemand te maken, een mooie lach op het gezicht van een ander te toveren en daar word je zelf ook weer blij van!

4. Dankbaarheidsmeditatie
Ga zitten op een rustige plek met je ogen gesloten. Focus je allereerst op je ademhaling, vervolgens leg je je handen op je hart, waarna je intern alle goede dingen in je leven afgaat, erkent en waardeert. Liever een geleide meditatie? Er zijn online ontzettend veel dankbaarheidsmeditaties te vinden.

Je zult merken dat hoe meer je dankbaarheid beoefent, des te meer het vanzelf gaat. Je brein gaat op zoek naar de mooie dingen in het leven, waardoor je een positieve instelling krijgt en een gevoel van tevredenheid ervaart.